7 Tips om verantwoord te genieten van zonlicht

7 Tips om verantwoord te genieten van zonlicht

Het voorjaar staat voor de deur en langzaam beginnen we allemaal de vakantiekriebels te krijgen. De zon laat zich steeds vaker zien. De temperaturen en de zonkracht lopen langzaam op. En zoals als ieder voorjaar lezen we steeds vaker berichten over de gevaren van zonlicht en met name zonnebanken. Helaas is er weinig tot geen aandacht voor verantwoord zongedrag. We begrijpen de jaarlijks terugkerende waarschuwingen wel. Verbranding van de huid kan al binnen 30 minuten. Om deze reden willen we het belang van verantwoord gedrag nadrukkelijk onderstrepen. De straling van zonlicht zowel binnen als buiten kan schadelijke invloed hebben op de huid. Door op een verantwoorde manier te zonnen verklein je de kans op verbranding, pigmentverschuivingen (vlekken), DNA –schade, huidveroudering en uiteindelijk huidkanker in later stadium van je leven.

Verantwoord zonnen

Crèmes en lotions zijn zeer belangrijk voor het hydrateren en beschermen van de huid om veilig en mooi bruiningsresultaat te krijgen. Onder de zonnebank gebruik je zonnecosmetica om de huid niet te laten uitdrogen en het bruiningsproces te versnellen.

In de buitenzon is het gebruik van een crème met een beschermingsfactor om de huid te beschermen tegen verbranding en niet om langer in de zon te kunnen blijven. Houd er rekening mee dat geen enkele zonnebrandcrème 100% bescherming biedt. Dragen van beschermende kleding op het heest van de dag is naast het gebruik van een zonnebrandcrème de beste manier verbranding te voorkomen.

Essentiële tips voor veilig en verantwoord zongedrag

Nu de zonnestralen in het voorjaar weer toenemen willen je er weer extra bewust te maken zijn er hier 7 tips om verantwoord te genieten van zonlicht.

TIP 1
Laat je huid rustig wennen aan zonlicht. Als je huid lang niet is blootgesteld aan zonlicht is de kans op verbranding extra groot.
 Door bijvoorbeeld een zonnebankkuur kun je langzaam je huid laten wennen aan UV-A en B stralen. Gebruik in de buitenzon altijd minimaal factor 30.

TIP 2
Smeer je huid altijd in, ook al is het bewolkt of zit je in de schaduw. 
Zelfs op bewolkte dagen kun je nog verbranden, omdat de UV-stralen niet door wolken worden tegengehouden. Ook als je gebruikt maakt van een zonnebank is het belangrijk om een zonnebankcrème te gebruiken om je huid tegen uitdroging en veroudering te beschermen.

TIP 3
Smeer je huid in de buitenzon om de 2 uur in. 
Als je activiteiten zoals wandelen, fietsen, zeilen of zwemmen neemt de kracht van de beschermingsfactor af door zweten, nat worden door water en het afdrogen. Belangrijk om te weten. Een zonnebrandcrème is nooit waterproof. Na 1 keer zwemmen is alle crème van de huid af. Smeer je dan meteen opnieuw in.

TIP 4
Smeer je royaal in. Gebruik voor elk ledemaat minimaal 40 ml. aan om een optimale bescherming te krijgen.
 Dat is ongeveer ter grote van een 2 euro munt. Voor de borstkas, buik en rug heb je 2 keer die hoeveelheid nodig. Eén fles of tube hoort na twee weken vakantie op te zijn.

TIP 5
De houdbaarheid van een zonnebrandcrème of zonnebankcrème is belangrijk.
 “Ik heb nog een fles van 1 of 2 jaar geleden” is een zin die we vaak horen. De houdbaarheid van een crème is ongeveer 12 maanden. Hierna neemt de werking en mate van bescherming aanzienlijk af. Koop daarom dus elk jaar een nieuwe fles.

TIP 6
Laat je huid nooit verbanden.
 Te vaak horen wij nog dat mensen de mening hebben dat hun huid na verbranding optimaal beschermt is tegen de zon omdat ze dan pas echt goed bruin worden. Verbranding verandert de huid op DNA niveau en lijdt op latere leeftijd vaak tot huidkanker. De huid is na vervellen extra gevoelig en moet dan juist extra goed beschermt worden. Vergeet vooral niet de voeten, oorschelpen, handen neus en decolleté als je badkleding draagt. Dit zijn de delen die het vaakst verbranden.

TIP 7

Smeer altijd minimaal met SPF 30 de huid in. “Maar dan wordt ik minder bruin.” Dit is een absolute fabel. Je wordt zeker wel bruin. Het kan inderdaad wel iets langer duren, maar eenmaal bruin houd je de kleur veel langer vast. Een belangrijke stelregel om te onthouden is: “Een goed gehydrateerde en beschermde huid wordt dieper bruin en blijft langer mooi.” Dit geld voor de buitenzon en voor het gebruik van een zonnebank.