Hoe werkt Cryotherapie behandeling?

Tijdens de Whole Body Cryotherapie behandeling sta je maximaal 3 minuten in een cabine waarin de temperatuur -170 graden Celsius wordt gebracht door middel van stikstof. Door deze extreme kou worden meerdere fysiologische processen in het lichaam in gang gezet.

Cryotherapie is een natuurlijke methode om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Het regelmatig kortstondig blootstellen van het lichaam aan extreme kou zorgt voor een extreme reactie van het afweersysteem.

  1. Gedurende de sessie in de cryocabine geven de zenuwuiteinden (koude receptoren) een “alarmsignaal” af aan de hersenen, waardoor het afweersysteem wordt geactiveerd.
  2. Bloed- en haarvaten in de ledematen en de huid vernauwen, daardoor gaat het bloed sneller stromen en wordt naar de vitale organen gestuurd om ze te beschermen. De temperatuur van het bloed stijgt tot wel 40˚C.
  3. De koortsachtige temperatuur stelt het lichaam in staat om net als bij griep, virussen en bacteriën op een effectieve manier in de bloedbaan te bestrijden.
  4. Het lichaam verrijkt het bloed met zuurstof en brengt hormonen, enzymen en nutriënten in de bloedbaan om het herstel van beschadigd weefsel te versnellen.
  5. Door de extreem koude temperatuur in de cryocabine wordt de productie van witte bloedcellen aanzienlijk gestimuleerd waardoor immuunsysteem een boost krijgt en zo ontstekingen worden vermindert.
  6. Het bloed wordt onder hoge druk en met hoge snelheid terug in de bloedvaten van armen en benen gepompt. Eventuele verstopte bloedvaten kunnen zich door deze verhoogde druk mogelijk weer openen.
  7. Het met zuurstof verrijkte bloed stelt het lichaam in staat om beter en sneller afvalstoffen af te voeren.
  8. De huidelasticiteit verbetert door de aanmaak van collageen.
  9. Je voelt je als herboren.

Voor je in de cryocabine stapt ontvang je van ons een paar sloffen en handschoenen om de tenen en vingers te beschermen.

Je kunt je daarna in de ruimte waar je jezelf omkleedt. Je neemt in badkleding, sportbroek (en topje voor de dames) of ondergoed plaats in de cryocabine.
 
Je staat op een bewegend plateau die in hoogte verstelbaar is en op je lengte wordt aangepast, zodat je hoofd vrij is.

In de cryocabine wordt stikstof ingebracht van waardoor de temperatuur naar -170˚C daalt. Je staat maximaal 3 minuten in de cryocabine.

Gedurende de hele sessie is er een medewerker aanwezig om te controleren dat alles goed verloopt.

Mocht je tijdens de sessie om welke reden dan ook onwel of niet goed voelen kun je direct uit de cabine stappen. De medewerker opent meteen de deur.

Het is heel normaal dat de huid na de sessie rood is en dat je tintelingen voelt door het lichaam.

Na de sessie kan je jezelf weer aankleden en verder gaan met je dag. Je mag ook nog even bij ons ontspannen onder het genot van een koude of warme drank.